Verzorgenden niet bang voor ‘nachtdienst-borstkanker’

2012-01-03

De meeste verzorgenden zijn niet bang dat ze door het draaien van nachtdiensten verhoogd risico op borstkanker hebben.

In totaal is 89% van de verzorgenden niet bang om borstkanker te krijgen door nachtdiensten. Dit blijkt uit een poll die Tijdschrift voor Verzorgenden op haar website http://www.tvvonline.nl/ hield. De vraag luidde: ben jij bang om borstkanker te krijgen door nachtdiensten?

Nightingale Studie
'Nee, al ben ik wel erg benieuwd naar de uitslag van het onderzoek hiernaar', antwoordde (59%) hierop. Deelname aan deze studie is verlengd tot eind januari. Verzorgenden en verpleegkundigen die (ooit) nachtdiensten hebben gedraaid, kunnen zich hiervoor nog steeds opgeven.
 
Geen idee
Vijftien procent van de nee-stemmers wist überhaupt niet dat het draaien van nachtdiensten een verhoogd risico op borstkanker zou kunnen betekenen. Een ander deel (15%) van de nee-stemmers kan zich niet voorstellen dat er een link tussen borstkanker en het draaien van nachtdiensten is.
 
Regelmatig controleren
Elf procent van de stemmers is wél bang dat nachtdiensten borstkanker kunnen veroorzaken. Twee procent geeft zelfs aan dat ze daarom het draaien van nachtdiensten mijden. Vijf procent is wel bang, maar doet hier verder niks mee. Vier procent laat de borsten regelmatig controleren, omdat ze bang zijn dat het draaien van nachtdiensten extra risico op borstkanker met zich meebrengt. In totaal stemden 649 personen.
 
Grootschalig onderzoek
De poll werd gehouden naar aanleiding van het onderzoek dat de Nightingale Studie momenteel onder verpleegkundigen en verzorgenden houdt. Inmiddels hebben 50.000 verpleegkundigen al meegedaan. Ook verzorgenden worden opgeroepen m deel te nemen aan dit onderzoek. Er wordt gekeken of het verstoren van het dag-nacht ritme invloed heeft op de ontwikkeling van borstkanker.

Bron: TVVonline

Disclaimer Lettergrootte 8 Lettergrootte 8 Lettergrootte 8